Uudenlaista sosiaalityötä
Sosiaalinen kuntoutus ja toiminnalliset menetelmät
PRO SOS –hanke edistää sosiaalisen kuntoutuksen jäsentymistä ja vakiintumista osaksi työikäisten sosiaalipalveluja. Kehittämistyössä jäsennetään sosiaalityön ja sosiaalisen kuntoutuksen suhdetta, kartoitetaan sosiaalisen kuntoutuksen palveluita osahankealueilla sekä hyödynnetään sosiaalisessa kuntoutuksessa ja sen kehittämisessä leikillisyyden ja pelillisyyden elementtejä. Hankkeemme tekee yhteistyötä Sosku –hankkeen kanssa.
Kohti yhtenäisempää sosiaalista kuntoutusta; vertaileva selvitys Päijät-Hämeen, pääkaupunkiseudun ja Pohjanmaan maakuntien alueiden sosiaalisesta kuntoutuksesta 2017-2018
Sosiaalisen kuntoutuksen alueelliset kartoitukset:
- Sosiaalinen kuntoutus pääkaupunkiseudulla
- Sosiaalinen kuntoutus Soitessa
- Sosiaalinen kuntoutus Vaasassa
- Sosiaalinen kuntoutus Päijät-Hämeessä
- Sosiaalinen kuntoutus Etelä-Pohjanmaalla (Timo, Anne (2018) Sosiaalinen kuntoutus – sosiaalisen kuntoutuksen jäsentäminen. YAMK -opinnäytetyö.)
Ryhmämuotoisuus ja toiminnallisuus sosiaalityössä aikuisten kanssa – koonti PRO SOS -hankkeesta
.
.
.
Toiminnallisia sosiaalisen kuntoutuksen toimintamalleja:
- Pelillisyys ja leikillisyys aikuissosiaalityössä – Kynnyksen madaltamisesta toimijuuden vahvistamiseen (tulossa elokuussa)
- Ryhmämuotoinen taidelähtöinen sosiaalinen kuntoutus
- Peliryhmän toiminta osana sosiaalista kuntoutusta
- Voimaannuttava elokuva
- Opinnäytetyö voimaannuttavasta elokuvasta (Tuomi, Maria & Rakkolainen, Essi (2018) Voimaannuttava elokuva : sosiaalisen kuntoutuksen ryhmätoiminta nuorten aikuisten parissa. AMK -opinnäytetyö)
Muita toimivia käytäntöjä sosiaalisessa kuntoutuksessa:
- Sosiaalista kuntoutusta Varsinais-Suomessa
- Toimivat käytännöt Pikassos alueella 2018-2019
- Kaarinan yksilöllisen sosiaalisen kuntoutuksen kokeilu
- Opinnäytetyö yksilökohtaisesta sosiaalisesta kuntoutuksesta (Tuominen, Meri (2018) Yksilökohtainen sosiaalinen kuntoutus. AMK -opinäytetyö)
- Taidelähtöinen sosiaalisen kuntoutuksen ryhmä nuorille
- Ryhmäarviointimalli sosiaaliseen kuntoutukseen
Jalkautuva sosiaalityö ja matalan kynnyksen palvelut
PRO SOS -hankkeessa on yhtenä keskeisenä tavoitteena luoda uusia ja vaikuttavia toimintamalleja ja käytäntöjä sosiaalityöhön osana SOTE-uudistusta sekä perustoimeentulotuen KELA-siirtoa. Tulevaisuuden uusissa rakenteissa pyrkimyksenä on tuoda sosiaalityö ja -ohjaus mahdollisimman lähelle asiakkaan elämänpiiriä, jolloin helppo tavoitettavuus ja työn jalkautuminen toimistoista on keskeistä.
Valmiit tuotokset:
Vasson osahankkeen julkaisu
.
.
Jalkautuminen ja matalan kynnyksen palvelut kehittämiskohteena
Aiheesta syntyneet opinnäytteet:
- Mannio Maija ja Paalu Sanna (2018) Ulos virastoista ihmisten pariin. Jalkautumisen käsite aikuissosiaalityössä. AMK-opinnäytetyö
- Sahonen Sanna (2019) Jalkautuvan aikuissosiaalityön hyvät käytännöt. ”Hyvää jälkee” Naantalin päihdepalveluissa. AMK-opinnäytetyö
Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Vasson PRO SOS -osahankkeen toimeksiannosta syntyi kaksi AMK-opinnäytetyötä jalkautumisesta. Maija Mannion ja Sanna Paalun työ lähestyy jalkautuvaa sosiaalityötä uusimman kirjallisuuden katsauksena peilaten samalla yhteisösosiaalityön käsitteen kehittymistä. Sanna Sahosen työ kuvaa Naantalin kaupungin aikuissosiaalityössä vakiintunutta jalkautuvaa työtapaa, jossa asiakkaiden osallisuus on vahvasti mukana.
Kokemusohjaus
Kokemusohjaus on asiakkaan kanssa tehtävää yksilöllistä ja tavoitteellista työtä, joka tehostaa ja täydentää ammattilaisen työskentelyä sosiaalityössä. Kokemusohjaajalla on omakohtainen kokemus kuntoutumisesta ja toipumisprosessista. Toiminnan tavoitteena on asiakkaan kokonaisvaltainen arjen ja elämänhallinnan tukeminen, jossa ohjaustyötä tehdään asiakkaan kanssa jalkautuvalla otteella hänen kotinsa ulkopuolella.
- Kokemusohjaus – kokemuksista voimaa, ohjauksella eteenpäin. Piirrosvideo.
- Kokemusohjauksen raportti ja malli.
- Kokemusohjaus kokemustietoon perustuvana asiantuntijuutena. (Pulkkinen, Anne (2018) Pro gradu -tutkielma)
Kaikukortti
Kaikukortti on henkilökohtainen kortti, jolla Kaikukortin omaava taloudellisesti tiukassa tilanteessa oleva henkilö voi hankkia maksuttomia pääsylippuja kulttuuripalveluihin.
- Kaikukortin haltijoiden ja Kaikukortti-kumppaneiden kokemuksia Kaikukortti-toiminnasta Lappeenrannassa 1.6. – 23.10.2017.
- Työkokous Kaikukortin käytön maakunnallistamisesta 15.6.2017. (videotallenne)
- Aapo Stavèn ja Rata-ryhmän Kaikukorttitarjonta.
- Eksoten Nuortenpajan nuoret ja Kaikukortin käyttö.