PRO SOS –Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa, on valtakunnallinen yhteishanke. Hankkeen tavoitteena on sosiaalityön uudistaminen sekä sen aseman selkiinnyttäminen ja
vankistaminen Sote-uudistuksessa. Vahva ja vaikuttava sosiaalityö edistää kaikkein heikoimmassa asemassa olevien sosiaalista osallisuutta ja toimintakykyä suomalaisessa yhteiskunnassa.
Suomalainen sosiaalityö ei ole rikki eikä uudistaminen tarkoita korjaamista. Suomalainen sosiaalityön tekeminen on vakuuttanut ainakin Jennin, joka on kirjoittanut tuntojaan
harjoittelustaan Skotlannissa Neljä tuulta Skotlannissa -blogissaan (http://neljatuultaskotlannissa.blogspot.fi/2017/01/miksi-en- haluaisi-tehda- sosiaalityota.html ).
Tämän päivän sosiaalityön toimintaympäristöön kohdistuu kuitenkin isoja ja merkittäviä muutoksia. Sosiaalityötä haastavat kehittymään perustoimeentulotuen Kela-siirto, maakunnallistuvat sote-rakenteet ja vuonna 2015 voimaan tullut uusi sosiaalihuoltolaki. Myös vahvempaa kansalaisosallisuutta painottava hallinta- ja toimintakulttuuri antaa sosiaalityölle uutta suuntaa. Miten sosiaalityö vastaa näihin ja käyttää hyväkseen tilaisuuden uudistua? Kansalais- ja asiakasosallisuutta korostavan kulttuurin muutoksen myötä myös sosiaalityön asiakkaat nähdään palvelun käyttäjinä, jotka tekevät rationaalisia valintojaan palvelumarkkinoilla. Mutta jokainen sosiaalityössä leipänsä ansainnut tietää, että asiakaskuntaan mahtuu niitä kaikkein heikoimmassa asemassa olevia, jotka eivät pysty, osaa, kykene tai halua näitä valintoja tehdä. Sosiaalityössä on tärkeää kehittää menetelmiä ja työkaluja, joilla kaikkein pieninkin ääni saadaan kuuluviin. Oman äänen esiin saaminen mahdollistaa itsenäisen vallan käytön valintatilanteissa. PRO SOS –hankkeessa pureudumme asiakasta ja kansalaista kunnioittavien ja osallisuutta edistävien toimintamallien juurruttamiseen. Osallisuuden vahvistamisen lisäksi PRO SOS -hanke pyrkii vankistamaan sosiaalityön roolia ja kansalaisten yhdenvertaisuutta. Kuntiin pirstaloituneen sosiaalityön siirtyminen laajempiin maakunnallisiin organisaatioihin ja rutiininomaisen perustoimeentulotuen siirtyminen kelaan tekevät tästä mahdollista. Uusi aika mahdollistaa uudet kujeet – Sosiaalityö tarvitsee lisää toiminnallisuutta ja ryhmämuotoisuutta, monialaisuutta ja verkostojen hyödyntämistä sekä toimistoista jalkautuvaa sosiaalityön tekemistä. Me rakennamme muutosta yhdessä kuntien sosiaalityöntekijöiden ja –ohjaajien sekä heidän asiakkaidensa kanssa.
PRO SOS-faktaa
Hankkeen päätoteuttajana toimii Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy. Osatoteuttajina ovat seitsemän sosiaalialan osaamiskeskusta (Vasso, Socca, Socom, Verso, Pikassos, Koske ja SONet BOTNIA) ja Jyväskylän Yliopiston, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Hanke saa rahoituksensa Euroopan Sosiaalirahastolta Sosiaali- ja terveysministeriön antamalla päätöksellä. Lisäksi hanketta rahoittavat Kuntaliitto, Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän Yliopiston Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Myös hankkeeseen osallistuvat 94 kuntaa osallistuvat rahoitukseen.